Controale la hainele second hand

Curriculum
Programul Tinerilor Profesionişti
28 ianuarie 2009
Reclamatii
Reclamatii record la OPC Zalau
30 ianuarie 2009

Controale la hainele second hand

Haine second In perioada 12 – 23.01.2009, s-a desfasurat o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale privind introducerea pe piata, comercializarea si distribuirea gratuita a articolelor de imbracaminte purtata sau uzata.

Numarul de operatori economici controlati din: 12 unitati de vanzare;

– valoarea produselor controlate : 250500 lei ;
– numarul de operatori economici cu abateri : 6 operatori economici ;
-valoarea produselor cu abateri: 4195 lei.

2. Existenta documentelor care atesta ca produsele au fost supuse operatiunilor de curatare, dezinfectie si dezinsectie efectuate de persoane fizice sau juridice specializate in domeniu, distinct pentru fiecare lot, care certifica efectuarea operatiunilor
Operatorii economici care comercializeaza articole de imbracaminte purtata sau uzata , detineau documente de insotire a marfii care sa ateste ca produsele au fost supuse operatiunilor de curatare, dezinfectie si dezinsectie, documente care contineau urmatoarele informatii:

* numele/denumirea si adresa/sediul persoanei fizice sau juridice care a efectuat

operatiunile de curatare, dezinfectie si dezinsectie;

* tipul operatiunilor efectuate si data efectuarii acestora;
* denumirea comerciala a produselor biocide utilizate la operatiunile efectuate.

3.Respectarea obligativitatii de realizare a sortarii lunare :

Toti operatorii economici controlati au prezentat documente din care reiese sortarea lunara a produselor si procese verbale sau alte documente prin care se atesta scoasterea din circuitul de comerciaslizare a produselor care in cursul unei luni au devenit deseuri.

4. Produsele textile care se ofera spre vanzare sau se vand consumatorului final pe teritoriul Romaniei trebuie etichetate si marcate in limba romana, fara a se exclude prezentarea si in diverse limbi straine.

O parte din articole de imbracaminte purtata sau uzata si articole textile purtate sau uzate in valoarte de 2595 lei aveau informatiile privind denumirile si descrierea fibrelor textile din care sunt realizate produsele nu erau traduse in limba romana.

Produsele tricotate manual, in valoare de 400 lei, care nu detineau eticheta termorezistenta cu compozitia fibroasa, nu detineau nici simbolurile grafice prevazute de SR EN ISO 3758: 2005 referitor la tratamente: spalare, clorurare, calcare, curatare chimica si uscare in masini de uscat cu tambur rotativ, dupa spalare.

5. Respectarea prevederilor legale in cazul promotiilor

La un operator economic, nu era indicat in mod lizibil data la care inceteaza oferta comercializarii produselor cu pret redus, desi erau indicate produsele la care se refera reducerea de pret si erau indicate cortect pretul vechi si pretul nou. S-a dispus masura de oprire temporara.la comercializare ,pina la intrarea in legalitate.

6. Alte abateri :

Nu era afisat in mod vizibil codul unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze.

In urma abaterilor constatate au fost aplicate 2 sanctiuni cu avertisment si 4 sanctiuni cu amenda in valoare de 9000 lei si au fost oprite temporar de la comercializare,pina la intrareaa in legalitate, produse in valoare de 4195 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *