Culturile modificate genetic vor aduce apocalipsa in agricultura

Circulatie deviata in Salaj
27 octombrie 2012
Afla aici: Cum poti sa obtii un divort ieftin
27 octombrie 2012

Culturile modificate genetic vor aduce apocalipsa in agricultura

 

Fermierii din SUA avertizează Uniunea Europeană: culturile modificate genetic vor aduce apocalipsa în agricultură

 

 

București, 26 octombrie 2012 – Greenpeace avertizează că agricultura europeană fi afectată permanent dacă Comisia Europeană ar urma exemplul SUA și ar autoriza cultivarea culturilor modificate genetic rezistente la ierbicide (HTGE). Avertismentul vine în urma primei prognoze efectuate vreodată care arată ce impact ar avea asupra Europei creșterea utilizării de ierbicide corelată cu culturile HTGE. Comisia Europeană ia în considerare autorizarea cultivării a 19 culturi HTGE la începutul anului 20131.

Greenpeace l-a delegat pe renumitul economist agricol dr. Charles Benbrook2 să elaboreze raportul „Culturi rezistente la glifosat în UE”, care folosește date pe baza experienței Statelor Unite cu culturile HTGE. Raportul prevede schimbări – în unele cazuri creșteri de până la de 15 ori – a utilizării glifosatului pe o perioadă de 14 ani (2012-2025) pentru porumb, soia și sfecla de zahăr HTGE cultivate în UE.

Potrivit dr. Benbrook, „Fermierii din SUA au deja mari probleme, acum ei încearcă să iasă din cercul vicios în care au intrat. Dependența de culturi rezistente la ierbicide din SUA a declanșat apariția și răspândirea rapidă a aproape 24 de tipuri de buruieni

rezistente la glifosat, ceea ce a dus la creșterea costurilor de producție în cadrul fermelor, cât și a volumului și a ecotoxicității de ierbicide necesare pentru a preveni pierderile majore ale recoltelor.”

Această stare de fapt este reflectată în documentarul „Growing Doubt,” realizat de Greenpeace și filmat în Argentina și în Statele Unite, unde comunitățile de fermieri vorbesc despre cum monoculturile rezistente la ierbicide au afectat economia, mediul și societatea. Wendel Lutz și Wes Shoemyer, doi fermieri americani care apar în film au călătorit și în Europa pentru a avertiza fermierii despre soarta similară care îi paște.

„Până acum, poziția UE a fost foarte fermă. Încă are o șansă de a-și păstra independența, să-și mențină integritatea,” declară Wes Shoemyer. „Trebuie să apere interesele fermierilor, acum cât are ocazia; trebuie să ia în considerare consecințele care vor urma. Fără îndoială, odată ce UE va permite dominația corporațiilor, companiile precum Monsanto vor stabili practic prețurile la cel mai înalt nivel suportat de piață.”

Prognoza dr. Benbrook ilustrează un viitor sumbru mai ales pentru Europa: dacă fermierii adoptă tehnologia HTGE în același ritm ca cei din SUA, folosirea glifosatului la culturile de porumb – cea mai importantă și răspândită cultură din Europa – va crește cu peste 1.000% până în 2025, considerând nivelul actual de folosire, iar cantitatea totală de ierbicide folosite se va dubla.

 

 

În prezent, 26 de culturi modificate genetic sunt luate în considerare pentru a fi aprobate în Uniunea Europeană. 19 dintre aceste 26 de culturi sunt modificate genetic astfel încât să fie rezistente la ierbicide.

Dr. Charles Benbrook este profesor cercetător la Centrul pentru Agricultură Sustenabilă la Universitatea Washington State și a publicat recent prima estimare realizată vreodată, supusă

evaluării inter-pares , a impacturilor culturilor modificate genetic (MG) rezistente la ierbicide (HT) asupra utilizării ierbicidelor, evaluare realizată pe baza unei analize exhaustive a datelor puse la dispoziția publicului de către Serviciul Național de Statistică a Departamentului de Agricultură din SUA.

Raportul, lansat pe 22 octombrie la Varșovia, marchează începutul unui tur de 18 zile pe care Greenpeace îl organizează în Europa, invitând grupuri de fermieri, comunități locale și politicieni în fiecare locație pentru a discuta despre preocupările lor cu privire la aceste amenințări.

„Deja am văzut ce s-a întâmplat cu comunitățile agricole din Argentina și SUA, iar raportul dr. Benbrook ilustrează foarte clar ce se va întâmpla aici dacă aceste culturi vor fi autorizate. În mod sigur Comisia Europeană va lua în seamă aceste avertismente, va respinge aplicațiile pentru cultivarea culturilor HTGE în Europa și va întări în mod substanțial procedura de evaluare a riscului pentru culturile MG,” a declarat Lasse Bruun, Campaigner pentru Agricultură Sustenabilă în cadrul Greenpeace International.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *