De la 1 august un nou card european

Protocolul de Cooperare
Protocolul de Cooperare între Romania si Portugalia
10 iulie 2008
Apa murdara
Apa scumpa si murdara
13 iulie 2008

De la 1 august un nou card european

card europeanRomânii ar putea avea de luna viitoare un nou card european de sănătate. Acesta va fi personalizat şi va fi distribuit prin poştă, fiind livrat solicitanţilor ca scrisoare recomandată simplă. Asiguratul va primi avizarea prin poştă în termen de şapte zile lucrătoare de la data depunerii cererii şi la adresa indicată de acesta, iar cardul va fi livrat asiguratului personal.

În cazul în care solicitantul cardului nu se prezintă la oficiul poştal pentru ridicarea acestuia în termen de 15 zile de la primirea avizului, documentul va fi trimis Casei de Asigurări de Sănătate care l-a emis, solicitantul putând să îl ridice ulterior de la această instituţie.  Cardul va fi valabil şase luni şi va permite asiguratului accesul la servicii medicale de urgenţă în alte state, fără să fie nevoie de încheierea unei asigurări private de sănătate. Cardul european de sănătate a fost lansat în România, la 1 ianuarie 2007. Acesta a costat iniţial 2,2 lei. În august 2007 preţul i s-a dublat, iar de la începutul acestui an acesta este gratis. Contravaloarea lui este achitată integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În baza acestuia, românii vor beneficia de îngrijiri medicale în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite cetăţenilor ţării respective de sistemul public de asigurări de sănătate.

De card pot beneficia, la cerere, doar cei care şi-au achitat la zi contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Totodată, cardul nu dă dreptul posesorului să beneficieze de tratamente în străinătate pentru probleme de sănătate preexistente călătoriei. Pentru cazurile în care ar fi obţinută totuşi asistenţă medicală în străinătate pentru alte probleme de sănătate decât cele ivite în cursul călătoriei, legislaţia din domeniu prevede recuperarea banilor de către CNAS de la respectivele persoane, pe cale juridică, existând posibilitatea ca făptuitorii să intre şi sub incidenţa legii penale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *