Info Politia
INFO POLITIA
22 aprilie 2008
Jandarmeria Salaj
Cadouri din partea jandarmilor salajeni
24 aprilie 2008

Politia SalajPoliţiştii vor fi în stradă de sărbători …

 Adresăm cetăţenilor câteva recomandări …

ATENŢIE LA PORTUL CENTURII DE SIGURANŢĂ …

Poliţiştii vor fi în stradă de sărbători

În perioada premergătoare Sfintelor Sărbători de Paşti şi pe timpul acestora, precum şi în zilele de 1 şi 2 mai, în judeţul Sălaj, vor avea loc manifestări religioase şi culturale, inclusiv în aer liber,  cu participarea unui public numeros şi un aflux important de persoane şi autovehicule, cu precădere spre zonele din preajma lăcaşelor de cult religios, care impun adaptarea corespunzătoare a activităţilor şi misiunilor structurilor de poliţie .

Îndeplinirea măsurilor şi executarea acţiunilor pentru asigurarea climatului de normalitate şi siguranţă publică în localităţi şi în zonele din preajma lăcaşelor de cult, se va asigura de către poliţişti şi jandarmi.

            Cu ocazia Paştilor, vor participa la măsuri de ordine 132 de poliţişti, iar de 1 şi 2 mai, 99 de poliţişti.

 

Adresăm cetăţenilor câteva recomandări, înainte de sărbătorile pascale:

Hoţii de buzunare opereaza în echipa, iar fiecare membru are un rol bine stabilit, se îmbracă, de obieci, curat, chiar elegant, pentru a nu atrage atenţia. Aceştia mascheaza mâna cu care operează cu o sacoşă, o pungă, un fular, o haină etc. Nu purtaţi portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor, ci păstraţi-l în buzunarul interior şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar.

Ţineţi banii în buzunarul de la piept, cât mai aproape de corp. Femeile să manevreze banii în interiorul poşetelor.  

Daca transportaţi o sumă mare de bani, evitaţi cu desăvârşire locurile aglomerate. Luaţi un taxi până acasă, îngrijţti-vă să fiţi însoţiţi de o rudă, un prieten sau cunoştinţă.

Încuiaţi uşa de acces în apartament, chiar dacă sunteţi acasă şi asiguraţi-o cu lanţ de protecţie, deoarece hoţii profită de această neglijenţă.

Dacă aveţi interfon, nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute în casa scării.

Nu faceţi publică lipsa temporară de la domiciliu în perioada Sărbătorilor. Asiguraţi-vă locuinţa cu sisteme de închidere performante şi rugaţi vecini să vă supravegheze locuinţa.

Nu lăsaţi bani sau bunuri de valoare în locuinţă în perioada cât lipsiţi de acasă. Este recomandat ca acestea să fie păstrate în bancă sau în locuri bine protejate.

Asiguraţi un iluminat corespunzător în casa scării şi nu permiteţi staţionarea persoanelor necunoscute.

În locurile aglomerate (magazine, pieţe, mijloace de transport în comun, biserici) supravegheaţi în permanentă geanta, buzunarele şi bagajele.

Nu număraţi banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dumneavoastră, deoarece printre cetăţeni pot fi şi infractori!

Când efectuaţi plata unor produse, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de care dispuneţi.

Când efectuaţi schimburi valutare, nu apelaţi la persoane necunoscute; schimbaţi banii din timp şi numai la casele de schimb valutar.

Când efectuaţi operaţiuni bancare sau transportaţi sume de bani este recomandat să fiţi însoţiţi de persoane de încredere. Nu lăsaţi banii sau alte obiecte de valoare în autoturism chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp.

Înainte de a pleca la drum cu autoturismul, asiguraţi-vă că este echipat corespunzător condiţiilor meteo şi nu conduceţi dacă aţi consumat băuturi alcoolice.

 ATENŢIE LA PORTUL CENTURII DE SIGURANŢĂ!

             Pentru reducerea victimizării rutiere a participanţilor la traficul rutier, la nivel naţional, agenţii de poliţie rutieră desfăşoară acţiuni de impunere a respectării normelor legale de către participanţii la traficul rutier, pe întreg teritoriul de competenţă, după cum urmează:

– 24 aprilie a.c. – pentru impunerea portului centurii de siguranţă;

– 25, 26, 27 şi 29 aprilie a.c. – pentru impunerea respectării vitezei legal stabilite.

          Reamintim participanţilor la traficul rutier, faptul că art. 36 din OUG nr. 195/2002, republicată, privind circulaţia pe drumurile publice, prevede pentru conducătorii de autovehicule şi persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă omologate, obligaţia de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice. Pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor şi persoanele transportate pe acestea au obligaţia să poarte cască de protecţie omologată.

          Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă între 100 şi 150 lei iar pentru conducătorii auto aflaţi la volan şi pentru conducătorii motocicletelor sau mopedelor aflaţi la ghidon se aplică şi 2 puncte penalizare (art. 99 alin. 1, pct. 8 – pentru pasageri şi art. 108 alin 1, lit. a, pct. 3 şi art. 99, alin. 2 – pentru conducătorii auto).         Conform art. 97 alin. 4 din RAOUG nr. 195/2002, rep., se exceptează de la obligaţia de a purta centura de siguranţă:

          a. conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;

b. femeile în stare vizibilă de graviditate;

          c. conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;

          d. persoanele care au asupra lor certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă şi în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia;

          e. instructorii auto pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

 Tincuţa DUMUŢA – purtător de cuvânt

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *