MASTER PLANUL REGIONAL ACTUALIZAT PENTRU INFRASTRUCTURA DE APĂ ȘI CANAL, DEZBĂTUT LA ZALĂU

PESTE 160 DE METRI CUBI DE MATERIAL LEMNOS CONFISCAT DE POLIȚIȘTII BIROULUI SILVIC
9 august 2022
ȘCOALA DE VARĂ „POROLISSUM” – PROIECT FINANȚAT DE CJ SĂLAJ
10 august 2022

MASTER PLANUL REGIONAL ACTUALIZAT PENTRU INFRASTRUCTURA DE APĂ ȘI CANAL, DEZBĂTUT LA ZALĂU

Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a participat marți, 9 august, alături de directorul general al Companiei de Apă Someș, Călin Neamțu, la o întâlnire de lucru cu primarii din județ, pe tema actualizării Master Planului Regional pentru infrastructura de apă potabilă și apă din Cluj și Sălaj.

📄 Acest demers de actualizare este esențial, având în vedere că documentul strategic va defini programul de investiții în sistemul de apă și canalizare pentru perioada 2021-2051.

📌 „Master Planul Regional trebuie să identifice prioritățile de investiții necesare dezvoltării sectorului de apă potabilă și apă uzată, în conformitate cu directivele Uniunii Europene. Am convingerea că prin implementarea proiectului POIM Cluj-Sălaj, precum și prin derularea de investiții în cadrul «Anghel Saligny», în rețelele de apă/canal, vom rezolva o problemă mai veche a Sălajului și vom crește gradul de acces la aceste servicii pentru toți locuitorii din cele două județe. Nu este o misiune ușoară, însă, prin dialog și printr-o colaborare strânsă între Companie, cele două consilii județene și primării, ne vom îndeplini obiectivele”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.

🚰 Pe termen scurt (2021-2027), Master Planul Regional propune ca prioritare pentru Sălaj investiții de 170 milioane de euro în rețelele de apă potabilă, respectiv de 340 milioane în rețelele de canalizare. Alte obiective majore se referă la introducerea sistemelor inteligente de contorizare, digitalizarea infrastructurii, reducerea emisiilor de CO2, reducerea pierderilor și a infiltrațiilor din rețele, înființarea de parcuri fotovoltaice, dar și reducerea consumurilor de energie electrică.

🤝 O altă temă abordată în cadrul întâlnirii a vizat importanța înființării de clustere (asocieri) între comune, inițiativă care ar asigura atât extinderea, cât și operaționalizarea mai rapidă a rețelelor de canalizare. În plus, în zonele în care există deja stații de epurare, se impune mărirea capacității acestora, pentru a permite preluarea apelor uzate și din localitățile în care abia acum derulează investiții în canalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *