Mere ecologice in localitatea Aghires

Casa de scimb valutar
Atentie unde va schimbati banii
24 ianuarie 2009
E 24
Proces stramutat la Oradea
24 ianuarie 2009

Mere ecologice in localitatea Aghires

Mere ecologice In localitatea Aghires, judetul Salaj un localnic cultiva mere ecologice de 8 ani de zile pe un teren de 2 hectare.

Merele salajeanului au o mare calitate -– pot fi considerate ecologice sută la sută, deoarece zona unde sunt cultivate nu este poluată, dar şi pentru că nu le aplică niciodată îngrăşăminte ori tratamente. Nu face asta special pentru că i-ar fi explicat cineva cum stă treaba cu culturile ecologice, ci pentru că pur şi simplu ii place. Dar una e să fie fructul în cauză produs fără chimicale şi alta e să fie recunoscut ca ecologic în acte…

 Este nevoie de o ingrijire speciala pe perioada de iarna se taie crengile si se fertilizeaza solul numai cu balegar si ingrasaminte naturale.Ferma o am din 2001si se intinde pe 2 hectare de pamant.Productia pe 2008 a fost destul de buna de 15 tone de mere, dar in acest an ar trebui sa obtin 400-500 tone.Se cultiva foarte greu pentru ca sunt restrictii in folosirea ingrasamintelor si este exclus folosirea substantelor chimice.Sunt 1900 de meri in aceasta livada.

Luca Francisc proprietar: Nu este inca o afacere profitabila dar speram pe viitor sa fie si cererea mai mare pe piata.Din pacate nu sunt puncte de desfacere iar investia este foarte mare.Sunt 7 soiurii de mere ecologice unele dintre ele fiind mai sensibile la grindina si boli.Din anul 2005 am atestat din care reiese ca merele pe care le produc sunt 100% ecologice.

În Occident, consumatorii bine informaţi au renunţat în ultima vreme la fructele şi legumele „umflate cu chimicale” şi se dau în vînt tocmai după cele ecologice. Un kilogram de astfel de mere este cumpărat de englezi cu cel puţin echivalentul a doi euro, asta la chilipir vorbind.Din pacate nu putem afirma acelasi lucru si despre romani care inca mai prefera sa consume fructe si legume artificiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *