Pentru prevenirea traficului de fiinţe umane, poliţiştii recomandă

Piata
A fost aprobată tema de proiectare pentru piaţa agroalimentară din municipiu
17 august 2009
Politia
Recomandări pentru a nu deveni victimă a traficului de fiinţe umane
17 august 2009

Pentru prevenirea traficului de fiinţe umane, poliţiştii recomandă

PolitiaDatorită faptului că mulţi români care călătoresc în străinătate (la muncă sau în scop turistic) încalcă legislaţia ţărilor în care ajung sau devin victime ale traficului de persoane, Poliţia Română desfăşoară, pe durata lunii august, o amplă campanie de presă în scopul conştientizării populaţiei cu privire la pericolele

pe care le reprezintă şederea şi munca ilegală într-o altă ţară, precum şi în privinţa posibilităţii de a deveni victime ale traficului de fiinţe umane.

Acest fenomen nu a ocolit nici judeţul Sălaj, astfel că, în ultima perioadă de timp, lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj sub coordonarea procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, au desfăşurat activităţi de cercetare în mai multe dosare penale, în momentul de faţă existând în lucru 15 astfel de dosare.

Pentru a exemplifica, relatăm unul din cazurile rezolvate de către lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj.

La sfârşitul lunii noiembrie 2007,  P.  Ferenc, L. Zoltan şi O. Livia, au constituit o reţea de trafic de persoane, recrutând femei şi bărbaţi de pe raza judeţului Sălaj, pe care, prin înşelătorie, i-au transportat şi cazat în localitatea Schiavonea din Italia, unde au fost exploataţi prin muncă.

Profitând de situaţia financiară şi socială precară a persoanelor racolate, acestora li s-a promis că vor fi transportate gratuit în Italia, pentru a lucra în agricultură pe o perioadă nedeterminată, la cules de citrice, având un program de lucru de 8 ore pe zi, cu un câştig de aproximativ 30 euro zilnic.

Femeia, la solicitarea bărbaţilor, a luat legătura cu 8 persoane din localitatea Almaşu, judeţul Sălaj, rude şi prieteni, care, amăgiţi de acest câştig, au fost de acord cu predarea actelor de identitate, unui cetăţean italian  „ viitorul lor şef din Italia”, dar care, odată ajunşi la destinaţie, nu le-a mai restituit documentele.

Deşi le-au fost promise condiţii bune de cazare şi masă, cei 8 au fost cazaţi într-o singură cameră, cu posibilitatea de a dormi în două paturi, restul pe jos, cu o singură baie, în care curgea doar apă rece.

De asemenea programul de lucru de 8 ore stabilit iniţial s-a transformat în muncă de dimineaţa până seara, iar în loc de cei 30 de euro câştig zilnic, aceştia nu şi-au primit banii nici după 50 de zile de muncă.

Astfel, datorită condiţiilor de muncă şi trai, au dorit să se întoarcă acasă, reuşind acest lucru, în urma insistenţelor, cetăţeanul italian restituindu-le documentele, dar şi cu sprijinul celor din România, care au plătit un mijloc de transport în acest sens.    

Dosarul penal întocmit împotriva celor trei români a fost declinat Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor  de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, pentru competentă cercetare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *