Presiunile exercitate de lucrările de amenajare asupra calităţii apelor

OPC
Relaţia client – bancă, atent monitorizată de ANPC
21 noiembrie 2008
primaria
Disconfort pentru zalauni
21 noiembrie 2008

Presiunile exercitate de lucrările de amenajare asupra calităţii apelor

Somes TisaDirecţia Apelor Someş-Tisa( DAST ) a organizat la Satu Mare, ultima întrunire de informare-consultare, dintr-o serie de patru, având ca scop stabilirea programelor de măsuri pentru reducerea poluării apelor.

Au fost vizate disfuncţionalităţile cauzate de lucrările de amenajare a cursurilor de apă.

Efectele directe ale intervenţiilor de acest gen sunt: dispariţia zonelor inundabile din lunca râurilor, modificarea, distrugerea sau dispariţia refugiilor habitatului acvatic, reducerea capacităţii de autoepurare a apei, precum şi micşorarea sau eliminarea zonelor de reproducere pentru peşti şi păsări. Aceste fenomene conduc la sărăcirea biodiversităţii.

Soluţia o reprezintă o abordare “prietenoasă” în raport cu cerinţele ecologice. Renaturarea malurilor şi restaurarea zonelor umede sunt principii elocvente în acest sens.  

Ioan Roşu, directorul tehnic al DAST, a precizat că măsurile propuse au vizat posibilitatea migrării speciilor, pe râul Someşul Mic, precum şi creşterea diversităţii şi a abundenţei speciilor migratoare pe râul Someşul Mare şi pe afluenţi. De asemenea, au fost discuţii cu privire la posibilitatea restaurării/ amenajării unor zone umede cu rol de atenuare a undelor de viitură. Singurele zone din spaţiul DAST care îndeplinesc condiţiile necesare din acest punct de vedere sunt incintele propuse de către instituţia noastră, în Planul de apărare împotriva inundaţiilor, pe râurile: Tur, Someş, Crasna şi Valea Maria, în judeţele: Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş.

Discuţiile vor continua, pentru zona Tur, cu organizaţia non-guvernamentală Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare, custode al Rezervaţiei Naturale “Râul Tur”.

Aşadar, măsurile specifice recomandate vor conduce la: creşterea biodiversităţii, îmbunătăţirea parametrilor calitativi ai apei, atenuarea debitelor maxime, refacerea peisajului natural şi asigurarea cu apă de calitate a folosinţelor.

Directiva Cadru pentru Apă( DCA) prevede atingerea “stării bune a apelor” până în anul 2015. Acest obiectiv poate fi realizat numai prin măsuri de minimizare a poluării apelor.

În acest context, procesul de informare şi consultare a publicului şi a factorilor interesaţi  cu referire la dezvoltarea Programului de măsuri este o necesitate, rezultatul acestuia contribuind esenţial la dezvoltarea unui Plan de Management Bazinal realist.

Planul de Management este principalul instrument de implementare al DCA, la nivel de bazin hidrografic. Aceste programe de măsuri vor fi incluse în primul Plan de Management, care va fi publicat la sfârşitul anului 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *