Raportul de guvernare al Ministerului Dezvoltarii

Jandarmerie
Cu boxul metalic la discoteca
28 octombrie 2008
Politia
7 ZILE PE … DRUMURI !
4 noiembrie 2008

Raportul de guvernare al Ministerului Dezvoltarii

MDLPLLászló Borbély, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Raportul asupra îndeplinirii prevederilor Programului de guvernare 2005-2008 şi
Bugetul ministerului pentru 2009.

“Au fost ani buni pentru programele derulate de minister. Pe fondul creşterii economice înregistrate, bugetul alocat programelor de infrastructură a fost de patru-cinci ori mai mare decât în perioada anterioară, iar realizările pe măsura bugetului. Când am preluat ministerul în 2005 acesta avea o datorie de 250 mld de lei şi am reuşit ca în perioada următoare să avem plăţile la zi”, a declarat ministrul László Borbély.

În perioada 2005 – 2008, bugetul alocat programului de construcţie a locuinţelor sociale a fost dublu faţă de perioada anterioară. Dacă la sumele alocate pentru locuinţe sociale se adaugă sumele alocate pentru unul dintre programele noi ale ministerului, cel pentru chiriaşi evacuaţi, suma este de 5 ori mai mare. Creşteri semnificative s-au înregistrat şi la programul pentru consolidarea clădirilor de locuit sau la cel pentru săli de sport. Programul de reabilitare termică a început să funcţioneze din 2005 după ce a fost schimbat sistemul de finanţare. Pe lângă toate acestea, au fost lansate programe noi: subvenţia de 20% pentru tinerii care îşi construiesc prima locuinţă prin credit ipotecar, programul de bazine de înot, programul pentru realizarea de cămine culturale, programul pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în oraşele cu mai puţin de 50.000 locuitori.

Bugetul pentru anul 2009 al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor este de 3 434 122 000 lei, cu 10% mai mare decât bugetul pe anul 2008 şi se compune din 2 606 712 000 lei Buget de stat şi 645 003 000 lei credite externe nerambursabile. Pe componenta de Buget de stat creşterea este de 23% în 2009 faţă de 2008.

“Pe lângă faptul că acest buget este mai mare faţă de 2008, trebuie să precizez că este un buget curat, iar Guvernul care va veni se poate apuca direct de treabă pentru că nu va avea de plătit datorii, aşa cum s-a întâmplat în 2005”, a mai declarat ministrul László Borbély.

În ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional, există în acest moment proiecte depuse în valoare de aproximativ 2 mld EUR din care au fost semnate 17 contracte de finanţare în valoare de 270 mil EUR pe Axa 2 – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale si locale de transport. Până la sfârşitul anului se aşteaptă semnarea a 520 de contracte de finanţare în valoare de 820 mil EUR, majoritatea având ca beneficiari IMM-urile.

“Avem ambiţia să cheltuim cel mai repede cei 4,4 mld EUR disponibili prin Programul Operaţional Regional. Şi pentru că avem deja proiecte bune depuse pe Axa 2 dar care nu vor putea primi finanţare prin POR datorită fondurilor limitate, propunem Guvernului iniţierea unui program naţional pentru infrastructură locală şi regională, finanţat din bugetul de stat. De asemenea, datorită faptului că suntem un minister capabil să gestioneze programe de finanţare, Ministerul Economiei şi Finanţelor are în vedere redistribuirea unor fonduri PHARE necheltuite de alte ministere, către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor” a menţionat ministrul László Borbély.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a prezentat totodată „Conceptul strategic de dezvoltare teritorială – România 2030”, iniţiat în 2005 şi finalizat în 2008. Acest concept a fost publicat şi lansat în consultare naţională de MDLPL, în 28 octombrie 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *