Reducerea riscului seismic

MDLPL
Ordonanta de guvern aprobata pentru reabilitarea blocurilor
4 martie 2009
Prefect
MESAJUL D-LUI PREFECT AL JUDEŢULUI SĂLAJ CU OCAZIA ZILEI DE 8 MARTIE 2009
6 martie 2009

Reducerea riscului seismic

Risc seismicMinisterul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei are ca preocupare permanentă promovarea acţiunilor, actelor normative şi programelor ce trebuie întreprinse în vederea reducerii riscului seismic al construcţiilor existente.
“Data de 4 martie are un impact puternic în conştiinţa românilor datorită efectului devastator al cutremurului din 1977. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei promovează măsuri în vederea reducerii riscului seismic şi are nevoie de cooperarea proprietarilor şi a autorităţilor publice locale pentru a aplica în continuare programele de consolidare a clădirilor care prezintă risc sesmic ridicat. Este esenţial ca toate facilităţile oferite de către stat să fie valorificate de către autorităţile locale şi proprietari, pentru că este vorba de viaţa a mii de oameni ” a declarat ministrul Vasile BLAGA.

Programul de acţiuni pentru consolidarea clădirilor de locuit multietajate încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public vizează consolidarea acelor clădiri de locuit multietajate expertizate tehnic.

Până în prezent s-au finalizat lucrările de consolidare la 14 clădiri şi sunt în execuţie lucrările de consolidare la alte 7 clădiri. De asemenea, au fost elaborate proiectele de consolidare pentru 40 de clădiri şi în curs de elaborare proiecte de consolidare pentru alte 14 clădiri.

Pentru anul 2009 este prevăzută alocarea a 10.000.000 lei, destinaţi continuării execuţiei lucrărilor de consolidare la 7 clădiri – din care 5 clădiri vor fi finalizate în 2009. De asemenea, va începe execuţia lucrărilor de consolidare la 10 clădiri, finalizarea proiectelor de consolidare la 14 clădiri şi începerea proiectării lucrărilor de consolidare la 8 clădiri.

Ministerul Dezvoltării Regionale derulează şi Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă – Componenta B: Reducerea riscului seismic, cu finanţare de la Banca Mondială care are ca scop principal punerea în siguranţă a 68 construcţii, clădiri publice de importanţă vitală pentru societate, cu funcţiuni esenţiale pentru intervenţia de urgenţă post-seism a căror funcţionalitate în timpul şi imediat după producerea unui cutremur major trebuie asigurată.

În cadrul acestui program, au fost finalizate lucrările de consolidare şi reabilitare generală la 6 clădiri publice , 4 spitale de urgenţă şi 2 universităţi:

o Spitalul Militar de Urgenţă (Pavilion A1, Corp C), Municipiul Iaşi, Judeţul Iaşi
o Academia de Ştiinţe Economice (Corp C), Municipiul Bucureşti
o Spitalul Militar de Urgenţă (pavilion B), Municipiul Galaţi, Judeţul Galaţi
o Spitalul CF Ploieşti (Corp B), Judeţul Prahova
o Universitatea Politehnică (Corp F), Municipiul Bucureşti
o Spitalul Clinic Chirurgie Plastică, Reparatorie si Arsuri (Corp A, B, C), Municipiul Bucureşti.

În acest moment sunt în execuţie lucrări de consolidare şi reabilitare la alte 19 clădiri şi urmează demararea procedurilor pentru un număr de 11 clădiri.

În vederea educării şi protejării populaţiei în cazul unui cutremur şi îndeosebi a celei de vârstă şcolară, ministerul a elaborat Îndrumarul „Educaţia şi protecţia elevilor în caz de cutremur”, aprobat printr-un ordin comun al MDRL, MAI şi MEC. După publicarea îndrumarului în Monitorul Oficial, ministerul a notificat prefecturile şi inspectoratele şcolare judeţene în vederea diseminării informaţiilor în cadrul orelor de dirigenţie sau educaţie cetăţenească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *