UDMR vrea organizarea unui referendum pentru regionalizare

Adoptie complicata in Romania
14 octombrie 2013
Sambata: Targ de produse “Bucate pentru suflet”
15 octombrie 2013

UDMR vrea organizarea unui referendum pentru regionalizare

13.557 de sălăjeni din 55 de localităţi ale judeţului s-au declarat în favoarea

referendumului cerut de către democraţii maghiari.

 

EXPUNERE DE MOTIVE privind iniţiativa organizării unui referendum în vederea consultării cetăţenilor in județul Sălaj privind

inoportunitatea centralizării atribuțiilor la nivel regional, precum și reorganizarea actualelor regiuni de dezvoltare economică cuprinzând 2-4 județe și respectiv înființarea regiunii de dezvoltare economică cuprinzând județele Bihor, Satu-Mare și Sălaj

 

Unul din obiectivele Uniunii Europene este acela de a susţine progresul economic şi social echilibrat şi durabil, prin consolidarea coeziunii economice şi sociale a statelor membre. Astfel, un rol semnificativ în acest proces este acordat regiunilor, care sunt considerate ca fiind mai apropiate de cetăţeni.

Conform reglementărilor Uniunii Europene, la baza formării regiunilor trebuie să stea criterii economice, geografice, istorice şi culturale.

Carta Comunitară a Regionalizării defineşte regiunea ”ca fiind un teritoriu care formează din punct de vedere geografic, o unitate netă sau un ansamblu similar de teritorii în care există continuitate, în care populaţia posedă anumite elemente comune şi care doreşte să-şi păstreze specificitatea astfel rezultată şi să o dezvolte cu scopul de a stimula procesul cultural, social şi economic.”

În prezent, în România, problematica regionalizării şi implicit şi proiectele de regionalizare ale României a început să fie repusă în discuţie, mai ales în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, se pune un deosebit accent pe regionalizare, a cărei finalitate ar permite diminuarea aparatului birocratic şi, mai ales, o mai uşoră accesare a fondurilor europene.

Actualmente, din punct de vedere administrativ-teritorial, România e împărţită în judeţe. Din punct de vedere statistic, ţara e deja împărţită în opt regiuni de dezvoltare. Politica de dezvoltare regională a Uniunii Europene are ca principii de bază reducerea deferenţelor dintre regiuni şi judeţe, însă experienţa ultimilor 15 ani dovedeşte faptul că aceste diferenţe au crescut, drept consecinţă, regiunile de dezvoltare actuale nu au fost concepute corect. Fapt pentru care se poate afirma că proiectului legii de regionalizare, potrivit căruia judeţul Sălaj urmează să facă parte din Regiunea Nord-Vest, având statut de unitate administrativ-teritorială, cu reşedinţa în municipiul Cluj Napoca, împreună cu judeţele Bihor, Satu Mare, Cluj, Maramureș şi Bistrița-Năsăud, nu reprezintă o variantă viabilă pentru dezvoltarea acestora.

Se poate constata că gruparea celor 6 judeţe întro singură regiune administrativă ar fi una artificială, cu desconsiderarea criteriilor stabilite de Uniunea Europeană.

Se poate constata faptul că faţă de celelalte judeţe, judeţele Bihor, Satu-Mare şi Sălaj, prezintă elemente comune din punct de vedere geografic, istoric, economic şi cultural, ceea ce creează condiţiile formării unei regiuni distincte, de sine stătătoare, cu reale şanse de dezvoltare.

Convingerea noastră este că actuala propunere de înfiinţare a Regiunii Nord-Vest nu ar rezolva problemele existente în aceste judeţe, ci ar fi în detrimentul locuitorilor acestora. Este de netăgăduit că judeţele Bihor, Satu-Mare şi Sălaj au un specific deosebit faţă de celelalte trei cu care ar urma să fie grupate, au o identitate istorică, politică şi culturală comună puternică, iar în relaţiile continue existente din toate domeniile vieţii socio-economice le face apte de a forma o regiune distinctă.

Având în vedere cele expuse mai sus şi pornind de la principiul consultării cetăţenilor în soluţionarea problemelor locale de interes deosebit, principiu ce rezidă în principul autonomiei locale consacrat expres în Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, considerăm că se impune organizarea unui referendum la nivelul județului, în vederea creării cadrului instituţional de exercitare a dreptului la opinie de către cei care vor fi afectaţi în mod direct de apariţia acestei noi unităţi administrativ-teritoriale.

 

Drept pentru care proiectul de hotărâre înaintat spre dezbatere şi aprobare Consiliului județean, are ca obiect organizarea la nivelul județului Sălaj a unui referendum, prin intermediul căruia populaţia județului să răspundă cu DA sau NU la următoarele întrebări:

 

 

Sunteți de acord ca atribuțiile de la nivel local și județean să nu fie transferate, centralizate, la nivel regional?

 

Sunteți de acord ca cele 8 regiuni de dezvoltare actuale să fie regândite, reorganizate, în regiuni de dezvoltare economică cu 2-4 județe?

 

Sunteți de acord ca județele Bihor, Satu Mare și Sălaj să constituie o regiune de dezvoltare economică?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *