Asociatia Jurnalistilor din Salaj
Libertatea presei – Romania
4 mai 2008
ISU Salaj
Comunicat – ISU Salaj
4 mai 2008

Ziua Barbatilor?

Ziua barbatilorRomânii s-ar putea pricopsi cu încă două zile libere pe an. O propunere legislativă venită din partea

unor independenţi prevede declararea zilei de 5 mai ca Ziua Bărbatului. Mai mult, 5 mai şi 8 martie ar putea deveni zile de vacanţă legală.Proiectul poartă semnătura unui grup condus de fostul senator UFD Paul Ghiţiu şi este deja publicat în Monitorul Oficial. Pentru a putea fi depus la Parlament, ca iniţiativă cetăţenească, în favoarea proiectului trebuie strânse 250.000 de semnături din toată ţara. Mai mult, proiectul nu numai că repară inechitatea dintre bărbaţi şi femei, ci şi pe cea dintre România şi celelalte ţări ale Uniunii Europene. Dacă românii se bucură de doar opt sărbători legale, slovenii au 18, slovacii – 15, bulgarii – 13, iar polonezii – 12. În aceste condiţii, semnatarii proiectului sunt optimişti că vor reuşi să adune adeziunile necesare depunerii proiectului la Parlament, fostul senator Paul Ghiţiu declarând "că săptămâna viitoare va începe campania de strângere de semnături".In expunerea de motive a initiativei publicate in Monitorul Oficial al Romaniei se arata ca, desi femeia si barbatul sunt considerati egali, este "curios" faptul ca numai femeia are o zi dedicata ei, nu si barbatul.
In plus, se precizeaza ca, daca Ziua Femeii este si ziua mamei, Ziua Barbatului va fi si ziua tatalui. Pentru aceasta sarbatoare este propusa ziua de 5 mai, care ar urma sa fie si una libera.
Există totuşi cineva care nu este de acord cu această situaţie.Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor nu sustine propunerea legislativa initiata de un producator de bere, prin care se doreste legiferarea Zilei Barbatului si a Tatalui ca zi libera pe 5 mai. T.A.T.A. considera ca intrega campanie publicitara “5 mai – Ziua barbatului, zi libera” jigneste barbatii din Romania, deoarece acestia sunt prezentati drept bautori de bere, microbisti fanatizati, badarani, libertini, imaturi.
T.A.T.A. a aflat cu stupoare si care au fost considerentele in baza carora a fost aleasa data de 5 MAI pentru a se sarbatori ZIUA BARBATULUI si a TATALUI. Echipa de proiect nu s-a raportat decat la ziua aniversara a sefului sau, care a considerat ca propria aniversare merita sa devina ZI LIBERA.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *