ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN – 17 NOIEMBRIE 2022

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE ADRESATE COPIILOR ȘCOLII GIMNAZIALE „VASILE BREBAN”- CRIȘENI!
17 noiembrie 2022
PRODUSE CONTRAFĂCUTE CONFISCATE DE POLIȚIȘTII DE LA ECONOMIC
17 noiembrie 2022

ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN – 17 NOIEMBRIE 2022

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, în scopul sensibilizării populației României în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat.
Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură campaniei de marcare a acestei zile, prin activități derulate la nivel naţional și măsuri specifice menite să informeze și să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat în general.
În acest context, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj va derula următoarele acțiuni:

  • activități de informare-educare conștientizare la 4 școli gimnaziale din municipiul Zalău, urmate de un concurs de desene cu mesaje antifumat,
  • activități info antitutun în 10 cabinete medicale de medicină de familie din județ,
  • activitate de prevenire în comunitate , care se va desfășura în orașul Jibou.
    Instituțiile partenere la derularea acestor activități sunt : ISJ, CJRAE, IPJ Sălaj , Primăria orașului Jibou.

La nivel naţional, potrivit rezultatelor ultimului studiu în populaţia generală (General Population Survey), realizat de Agenţia Naţională Antidrog, după alcool, fumatul ţigaretelor cu tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României.
Media vârstei de debut este de 18,6 ani. Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4% apariţia acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%).
Diferenţierea pe gen reliefează deosebiri în ceea ce priveşte comportamentul faţă de consumul experimental de tutun: 67,2% prevalenţa consumului în rândul populaţiei masculine, faţă de 49,4% în rândul celei feminine.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.