Expoziţia-concert EDENUL DIN SILVANIA

La Editura „Caiete Silvane” a apărut o nouă carte semnată de scriitorul Florin Horvath: „Vămile devenirii”.
22 septembrie 2022
Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj anunță continuarea proiectului cultural „Danțuri de-nvățat”
28 septembrie 2022

Expoziţia-concert EDENUL DIN SILVANIA

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în colaborare cu Asociația Cultural-Artistică Maiart din Cannes vă invită la o seară specială: Expoziţia-concert EDENUL DIN SILVANIA, împreună cu avanpremiera inspirată de doagele pictate pe lemnul unui butoi de stejar vechi de peste 50 de ani și muzica compusă pentru un viitor proiect având ca temă „ISTORIA VINULUI” susţinută de DAVID SIMON HODOS pianist-compozitor (Canada) & FLAVIUS LUCACEL artist-pictor (România)
Aceasta este o expoziție de pictură cu vânzare, găzduită de Black Sails – A Pirate Tavern by Chef LeChat – 39 rue Georges Clemenceau, 06400 Cannes
Vă aşteptăm cu un pahar de prosecco rece, din partea casei.
Rezervare: [email protected]
Partener media: Augustin Bucur, director de imagine
Program concert :
Nocturna 20 în Do diez minor de Frédéric Chopin
Sonata nr. 19 în Sol minor de Ludwig van Beethoven
Al doilea vals de Dmitri Chostakovitch
Gymnopedia nr. 1 d`Erik Satie
Boema de Charles Aznavour
Visul unei albine,
Marşul rusesc,
Valsul melancolic, aceste ultime trei compoziții aparțin lui David Simon Hodos
DAVID SIMON HODOS – pianist, interpret, compozitor
Născut la Montréal (august 2009), a absolvit școala primară în Châteauguay (2015-2022) și a luat lecții private de pian cu profesoara Yoana Petkova din Montréal (2017-2022); admis la Pre-conservatorul de Muzică din Montréal (2021).
Activitate în Canada: A compus de la vârsta de 8 ani peste 25 de piese muzicale clasice și peste 20 de piese muzicale moderne; a câștigat medalia de argint, precum și Premiul de inimă al juriului la Concursul de interpretare muzicală din Capitala Québec, ediția a 38-a (2022); a compus muzica pentru proiectul audiovizual „Canada Goes Pop” finanțat de Consiliul Artelor din Canada (2020); a creat canalul YouTube muzical pentru copii „Comptines et Berceuses en Papier” unde a strâns peste 170.000 de vizualizări și 550 de abonați (2021).
Activitate în Europa: Participarea la workshop-urile organizate de Festivalul Internațional de Jazz Transilvania (2021) în colaborare cu muzicianul german Sebastien Studnitsky; a compus muzica pentru piesa O viață, o șosetă, un vis și o mașină de scris, spectacol produs de teatrul „George Ciprian” din România (2022); a susținut un scurt recital la Teatrul Național din București (24 august 2022), în cadrul unui eveniment cultural organizat de Ambasada Canadei în România, Republica Moldova și Bulgaria.
Titlurile lucrărilor din expoziție :

  1. Amintiri
  2. Căldura iernii
  3. Familie
  4. Cer
  5. Viață
    FLAVIUS LUCACEL – artist plastic, dramaturg (România)
    Născut (în august 1968) în inima Transilvaniei, impregnat de bogăția și frumusețea tradițiilor ancestrale și a culturii locale transmise din generație în generație, Flavius ​​Lucăcel s-a afirmat cu mult curaj mai întâi în dramaturgie și s-a impus în lumea teatrului.
    Arta plastică – în special sculptura – face parte din genetica identității sale artistice, pentru că încă din copilărie joaca sa a însemnat chiar învățarea artei cioplirii în piatră, preluată organic de la tatăl său, constructor de case și obiecte funcționale, dar marcate de frumusețe.
    Estetica actuală, rafinată, a artistului provine, ca și în cazul lui Brâncuși, din filonul celei mai vechi și autentice tradiții românești, care are consistență, durabilitate, viziune, dar mai presus de toate o puternică componentă spirituală care transcende timpul și spațialitatea lumii văzute, care restabilește inefabilul și sacrul sufletului românesc în raport cu universalitatea.
    Lucăcel a apărut și lucrează în acest secol pentru a resuscita, măcar pentru o secundă trecătoare, un spirit strămoșesc în permanență viu, încărcat de semnificații, într-o semiotică meșteșugită intuitiv – întotdeauna semn al geniului acestui popor interesant care de secole bune uimește întreaga lume, prin creatorii săi excepționali: Constantin Brâncuși, George Enescu, Eugene Ionesco, ca să numim doar pe cei mai cunoscuți și care au marcat deopotrivă cultura mondială, pe care și i-a însușit cu fermitate civilizația franceză…
    În ultimele trei decenii, Flavius ​​Lucăcel a câștigat numeroase premii pentru dramaturgie și pictură, a avut numeroase expoziții personale mai ales în Silvania natală. Ultima, însă, a fost o expoziție internațională majoră, intitulată Silvania del Eden, care a avut loc în iunie 2022 în Spania, lucrările lui bucurându-se de real succes pe simezele Madridului și cele din Parla.
    Simona Hodos (critic de teatru – manager cultural specializat în schimburi și relații internaționale)

Despre artistul Flavius ​​​​Lucăcel:
Flavius ​​Lucăcel reînvie, în lucrările sale, obiceiul de sorginte străveche al bunicilor și străbunicilor din regiunea Sălaj – arta tricotatului -, pentru a fi admirat, apreciat și transmis de copiii noștri.
Calderon De Jesus – critic de artă (Spania)
O lume fără ferestre care ea însăși devine o fereastră. (…) Flavius ​​Lucăcel nu dărâmă copacii ca Mondrian, într-o epurare care ajunge să schimbe radical registrul. Lasă copacii, ramurile, iarba si florile să prolifereze. Dar discret, potențează o anumită implozie printr-un exces de sinuozitate. În același timp, exuberanța naturală trece printr-un anumit filtru, care subminează mai puțin coerența formelor decât ritmul lor.
Cătălin Bogdan – critic de artă (România)
Sticla poate fi și „opacă”, rod al celebrei autonomii a esteticii, un decalaj între lumile interioare și cele exterioare, între cosmos și microcosmos, între lumină și întuneric. Mai degrabă, Flavius​​​​ Lucăcel pledează pentru o „ascensiune” a ferestrei, chiar una „plină” de amintiri ale unui trecut fizic dispărut, o păstrare (de fapt salvarea) a unei lumi – fie și patetică – care nu mai există cu adevărat.
Daniel Săuca – scriitor, manager cultural (România)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *