În localitățile Domnin, Cheud și Bănișor, „Mama Griguță” dă startul seriei de spectacole „10 la sat”

Vernisaj expoziție temporară ”Metamorfozele orașului”
30 iulie 2023
Festivalul Județean de Folclor „Dor de cântec și de joc”, ediția a XXI-a
3 august 2023

În localitățile Domnin, Cheud și Bănișor, „Mama Griguță” dă startul seriei de spectacole „10 la sat”

Caravana Cultură’n Șură pornește în curând la drum, iar prima oprire va fi în județul Sălaj.
Este pentru al 11-lea an în care trupa face teatrul profesionist accesibil locuitorilor din mediul rural. Și în acest an, prima oprire este în județul Sălaj, unde spectacolele trupei sunt așteptate cu mare entuziasm de public, iar Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj continuă să fie susținătorul acestui proiect cu același entuziasm ca la începutul său.
Spectacolul din acest an se numește „Mama Griguță”, este o adaptare după o piesă de Eugène Labiche, în traducerea Adrianei Sână și regia lui Victor Olăhuț și este realizat în parteneriat cu Teatrul de Comedie București.
Prima reprezentație din această stagiune va avea loc miercuri 2 august, în satul Domnin, la Ionu’ Văsălichii Domniții din Râturi, la casa nr 13. A doua zi, joi 3 august, gazdă va fi fata lui Vasile a lu’ Șoarecele, din satul Cheud, adică Rodica Birta de la casa nr. 16. Cea de a treia reprezentație din județul Sălaj va fi la Bănișor, vineri 4 august, într-un loc care leagă lumea satului de odinioară cu prezentul, la After – School. Toate spectacolele vor începe la ora 21.30, iar intrarea este gratută.
Publicul participant la spectacole va putea să se bucure de prestația experimentaților actori Marin Grigore, Mircea Gligor, Florentina Năstase, Ana Turos, Iulian Gliță și Bogdan Costea.
Tema piesei este una de actualitate, aducând în atenția publicului efectul migrației forței de muncă asupra copiilor lăsați acasă. Ea spune povestea lui Suzanne, fiică de orășeni cu stare, care a fost lăsată de la naștere în grija unei familii de țărani, iar când părinții vin să o recupereze, opt ani mai târziu, au parte de o surpriză de proporții. Încurcăturile de situație, travestiurile și jocurile de cuvinte fac din acest spectacol o comedie savuroasă.
Și cei mici vor avea parte de o surpriză plăcută din partea Cultură’n Șură. Fiecare spectacol va fi precedat de un atelier de teatru dedicat copiilor și tinerilor din sat susținut de actori

profesioniști. În cadrul atelierului, participanții vor descoperi exerciții specifice artei actorului cum sunt cele de dicție, improvizație și mișcare scenică. De asemenea, vor învăța de ce este important respectul pentru ceilalți participanți la spectacol și care sunt regulile de conduită ce trebuie urmate în cazul unui eveniment artistic.
După seria de trei spectacole din județul Sălaj, caravana Cultură’n Șură va lua drumul județului Argeș, unde va susține un spectacol în localitatea Vulpești, sâmbătă 5 august. Localități rurale din județele Vâlcea și Hunedoara vor găzdui la rândul lor spectacole din această stagiune.
Toate informațiile legate de localitățile unde se va juca „Mama Griguță”, locurile și orele de începere a spectacolelor vor fi disponibile pe pagina de Facebook a organizației, https://www.facebook.com/culturansura.
Spectacolele fac parte din proiectul „10 la sat” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Asociația Cultură’n Șură este o asociatie culturală non-profit creată la inițiativa regizorului Victor Olăhuț al cărei principal obiectiv este promovarea și dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferențele culturale dintre comunitățile urbane și cele rurale. Până în prezent, asociația a produs în cadrul acestui demers 7 spectacole de teatru, a efectuat turnee în peste 60 de localități de la țară, a susținut mai bine de 100 de reprezentații pentru aproximativ 15.000 de săteni. În cei 11 ani de existență, activitatea echipei a fost recompensată cu premiul „Open Theatre” oferit de British Council la Gala Premiilor UNITER 2022, premiul „Adresarea către publicul tânăr cu acces limitat la cultură” în cadrul Galei Premiilor AFCN 2020 la care se adaugă numeroase alte premii, participări în festivaluri și sute de reprezentații ale spectacolelor în teatrele partenere. Asociația organizează ateliere de dezvoltare personală, improvizație și conduită pentru copiii din mediul rural, oferindu-le astfel instrumente esențiale pentru a deveni consumatori de cultură la maturitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *