Mirel Talos vrea modificarea legii privind functionarea TVR si SSR

Mirel Talos:Impiedicarea mitei electorale si cumpararii de voturi
10 mai 2011
Am votat impotriva disponibilizarii celor 16.000 angajati ai MAI
24 mai 2011

Mirel Talos vrea modificarea legii privind functionarea TVR si SSR

Doresc sa va informez ca stăzi am depus spre dezbatere şi aprobare proiectul de Lege pentru modificarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

Având în vedere faptul că Televiziunea Română şi într-o măsură mai redusă, Societatea Română de Radiodifuziune s-au confruntat permanent după 1990 cu o criză de credibilitate cauzată de mecanismul eminamente politic de desemnare a consiliilor de administraţie şi a preşedinţilor-directori generali, aproape invariabil, puterea politică a fost acuzată de faptul că abuzează de controlul asupra televiziunii şi radioului public, iar conducerea celor două instituţii de faptul că duc politici de comunicare favorabile puterii.

Deasemenea, trebuie precizat faptul că TVR şi SRR se confruntă şi cu o criză de management, cu sursa în aceeaşi numire politică a consiliilor de administraţie şi a preşedinţilor-director general. Numirile în consiliile de administraţie nu au avut în vedere criterii profesionale ci politice, pe fondul faptului că Legea 41/1994 nu prevede niciun fel de condiţionalităţi de ordin profesional pentru membrii consiliilor de administraţie. În aceste condiţii, deseori au fost nominalizate de către partide persoane fără cea mai mică legătură cu activitatea de televiziune, cu atât mai puţin cu managementul de televiziune.

Situatia financiara in care se afla acum TVR, care a ajuns o institutie de stat cu pierderi suportate din banii cetatenilor, nu mai poate continua. Nu pot fi acceptate nici propunerile facute de actualul Consiliu de Administratie in Raportul de activitate pe anul 2010, respectiv cresterea nivelului taxei radio-tv, reglementarea taxei ca fiind obligatorie, indiferent de posesia sau nu a aparatului radio sau tv sau reducerea contributiei de 15% datorata Centrului National al Cinematografiei. Situatia financiara a TVR este o consecinta a managementului neprofesionist al acestei institutii si nu o consecinta a subfinantarii; subfinantarea a aparut in momentul in care finantarea nu a mai putut acoperi pierderile.

Asadar, prezenta initiativa legislativa propune abordarea problemelor SRRTV prin doua masuri principale. Prima este profesionalizarea consiliilor de administratie prin introducerea conditiei unei experiente de televiziune de cel putin cinci ani pentru persoanele nominalizate, cu pastrarea actualului sistem de desemnare a acestor persoane, conform art. 19 din Legea 41/1994. Profesionalizarea consiliilor de administratie este in continuare completata cu a doua propuneri, respectiv separarea functiei de Director General de cea de Presedinte al consiliului de administratie si preluarea atributiilor directorului general de catre un management privat, in conditiile unei licitatii internationale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *